Pieczarka polna

Pieczarka  polna rośnie od wiosny do jesieni, głównie na łąkach, pastwiskach i w ogrodach.

Charakteryzuje się białym, wypukłym kapeluszem, który z czasem staje się coraz bardziej brązowy i płaski o średnicy 4-12 cm. Jego powierzchnia jest sucha, gładka lub też czasami lekko łuskowata. Blaszki pieczarki początkowo jasnoróżowe (nigdy białe), później brązowo-brunatne, dość gęste i nieprzyrośnięte do trzonu. Trzon zaś jest biały, krótki, cylindryczny, którego wysokość wynosi ok. 3-7 cm, średnica 0,8-1,5 cm. Po przekrojeniu pieczarki widać lekko różowy miąższ. Smak jest łagodny a zapach delikatny i przyjemny. Jeśli widać wysyp zarodników, to należy zwrócić uwagę, czy jest on purpurowo-brązowy.

Pieczarka polna jest bardzo smaczna, stosowany często jako dodatek do wielu potraw, lub też jako samodzielne danie. Bez ograniczeń można go smażyć, gotować, dusić i zamrażać.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.